Uzmanların Önerdiği Filtre Kahve Demleme Teknikleri

Uzmanların Önerdiği Filtre Kahve Demleme Teknikleri

Filtre kahve demlemek filtre kahve makinesi kullanmaktan ya da French Press’ten ibaret değildir. Farklı kişilerin tercih ettiği birbirinden farklı filtre kahve demleme tekniği bulunur. En doğru tekniğin hangisi olduğu ise tamamen sizin damak zevkinize ve ne kadar zamanınız olduğuna bağlıdır.

Bu içerikte, en çok tercih edilen beş farklı filtre kahve demleme tekniğine değineceğiz. Bu teknikleri Dozze Coffee’nin sunduğu birbirinden kaliteli filtre kahve çeşidi ile deneyerek kahve keyfinize bambaşka bir boyut katabilirsiniz.

1. Pour Over Yöntemi

Geleneksel kahve demleme yöntemlerini seviyorsanız ve kahvenizin yumuşak, pürüzsüz bir kıvama sahip olmasını istiyorsanız, pour over metodunu kesinlikle denemelisiniz. Genellikle elle demleme yöntemi olarak da bilinen pour over, kompleks bir makine ya da kahve ekipmanları kullanımı gerektirmez. 

Bir damla demleme biçimi olan pour over, adım adım şu şekilde gerçekleştirilir:

  1. Filtre kahve tortularının üstüne sıcak su dökülür,
  2. Kahvenin suda iyice çözünmesi beklenir,
  3. Kahve çözündükten sonra ağzında kağıt filtre bulunan bir kaba boşaltılır.

Kağıt filtre, çözülmemiş kahve parçacıklarını tutup daha temiz bir filtreleme sağlar. Pour over metodu sonucunda parlak renkli, berrak bir ürün elde edilir. Çözünmemiş kahve tortularının filtrelendiği bu metot, kahvenin aromasını tam anlamıyla almak isteyenler için birebirdir.

2. French Press ile Demleme

En kolay filtre kahve demleme araçlarından biri olan French Press, damla demleme yöntemi ile uğraşmak istemeyenlerin imdadına yetişir. Cam bir haznesi bulunan French Press, üzerinde kapak bulunan bir piston mekanizmasına sahiptir. Bu mekanizma sayesinde çözünmeyen kahve parçacıklarının kahveye karışması önlenir. Pressin ucundaki metal filtre ise pistondan kaçan kahve parçacıklarının bardağa dökülmesini engeller.

Adım adım French Press ile kahve demleme şu şekildedir:

  1. Öncelikle kahve ve sıcak su French Press’in cam haznesine yerleştirilir,
  2. Piston yukarıda kalacak şekilde kapak kapatılır,
  3. 4-5 dakikalık bir demleme işleminden sonra piston yavaşça aşağı doğru bastırılarak kahvenin süzülmesi sağlanır,
  4. Kahve bir bardağa ya da kaba dökülerek içime hazır hale gelir.

3. Cold Brew Demleme

Cold brew, sıcak yaz aylarının olmazsa olmazlarındandır. Serinliği ile ferahlatan cold brew, aslında French Press ile demleme işleminden çok da farklı değildir. Öncelikle, alın öğütülmüş kahve çekirdekleri soğuk su ile bir kaba – ya da French Press’e – yerleştirilir. Kahve ve su karışımı 24 saat kadar demlemeye bırakılır. Bu süre sonunda iyice çözünen kahveye cold brew adı veriliyor. Soğuk servis edilen bu kahve çeşidini, toptan kahve satışı seçeneğimizden yararlanarak dilerseniz buz kalıpları ile birlikte de sunabilirsiniz.

4. Hario V60 ile Demleme

Kahve endüstrisinde yoğun bir şekilde kullanılan Hario V60, en yaygın filtre kahve demleme yöntemleri arasında yer alır. Evlerden kafelere, oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan bu demleme yöntemi, 20. yüzyılın ortalarında Japonya’da ortaya çıkmıştır.

60 derecelik bir hazneye sahip olan Hario V60, kahvenin sürekli akış halinde olmasını sağlar. Diğer kahve demleme araçlarından daha geniş olan akış deliği, V60’ın biraz daha tecrübeli kişiler tarafından tercih edilmesine neden olur.

V60 ile demleme işlemi adım adım şu şekildedir:

  1. V60, bir fincanın ya da kendi haznesinin üzerine yerleştirilir,
  2. Kahve çekirdekleri, V60’ın içine eklenir,
  3. Kaynamış su yavaş yavaş kahvenin üzerine dökülür,
  4. Demlenen kahvenin fincana ya da hazneye dolması beklenir.

V60’ın daha sık bir hazneye sahip olması, elde edilen kahvenin daha düşük bir asiditeye sahip olmasına neden olur.

5. Chemex  Demleme Yöntemi

1940’lı yılların ABD’sinde ortaya çıkan Chemex, en yaygın filtre kahve demleme yöntemleri arasında yer almaktadır. Hem sürahi hem de demleme aracı olarak tasarlanan Chemex, kahve demleme konusunda tecrübesi olan kahve severler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Chemex kullanarak kahve demleme adım adım şu şekildedir.

  1. Chemex’in haznesine kağıt filtre yerleştirilir,
  2. Kahve bu hazneye eklenir,
  3. Sıcak su yavaş yavaş eklenir,
  4. Kahve yavaş bir biçimde alt hazneye süzülür.

Diğer araçlara kıyasla daha kalın bir filtreye sahip olması Chemex’in süzme süresini önemli ölçüde arttırır. Ancak demleme işlemi sonrasında elde edilen kahve hem aroma hem de kıvam açısından idealdir.

Bloga dön