Barista Kime Denir?
Peki, barista nedir? Bir barista ne iş yapar? Gelin bu sorulara bir yanıt bulalım!
Kahve kültürünün iyice yaygınlaşması ile birlikte hayatımıza giren terimlerden birisi de baristadır. “Barista kime denir?” sorusu, birkaç farklı şekilde cevaplanabilir.
Esasında İtalyanca kökenli bir kelime olan barista, alkollü ve alkolsüz içecekleri hazırlayan kişi anlamına gelir. Fakat, Türkçe dahil olmak üzere pek çok dile geçmiş olan bu terim, İtalyanca haricindeki dillerin çoğunda kahve hazırlama konusunda uzman kişileri tanımlar. Dolayısıyla, kahvecilerde çalışan ve kahve yapıp sunan kişilere barista adı verilir. Çoğunlukla espresso bazlı kahveleri yapan ve kahve tarifleri hakkında bilgi sahibi olan baristalar, bir kafenin menüsünde bulunan içecekleri profesyonel bir şekilde yapabilir.
Baristalar, kahve yapımı ve kahve çeşitleri üzerine ciddi bir eğitimden geçer, geniş bir kahve bilgisine sahip olur. Barista olmak için gereken çeşitli kriterler ve tamamlanması gereken pek çok eğitim söz konusudur. Üstelik, baristalar, yalnızca kahveler hakkında değil, kahve yapmada kullanılan barista ekipmanları üzerine de bilgi sahibidir.
İtalyan kahve kültürüne dayanan, espresso usulü özel kahvelere verilen barista kahve adı da esasında buradan gelir. Barista kahve, içimi en lezzetli ve keyifli kahve çeşitleri arasında yer alır. Bu nedenle tıpkı bir baristanın hazırladığı kahve gibi lezzetli olduğu kabul edilir.
Barista Görevleri Nelerdir?
Bir baristanın pek çok görevi vardır. Bunlardan başlıcalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Öğütülmemiş kahve çekirdeklerini güzelce öğütmek ve kullanıma hazır hale getirmek,
- Americano, latte, cappucino, macchiato gibi çeşitli kahve tariflerini ustalıkla yapma,
- Farklı kahve ekipmanları ve kullanımları üzerine bilgi sahibi olma,
- Kahve tariflerinin yapımında kullanılacak olan sütü hazırlama, köpürtme ve ısıtma,
- Kendisine iletilen müşteri siparişlerini doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlama,
- Eğer müşteriler bir kahve hakkında bilgi isterse onlara gereken bilgiyi sunma,
- Tüm müşterilerine karşı güler yüzlü ve profesyonel bir yaklaşım sergileme,
- Kahve makine ve ekipmanlarını temiz, düzenli tutma,
- İş yaptığı tezgahı düzenli bir şekilde temizleme.
Bu görevlere ek olarak çoğu barista çalıştığı yere bağlı olarak çeşitli ek görevlere de sahiptir. Örneğin, eğer self servis bir yerde çalışıyorsa, masa ve sandalyelerin düzenlenmesi ya da kafenin temizlenmesi gibi çeşitli görevler de baristanın sorumlulukları arasında yer alabilir. Ayrıca, zaman zaman yeni gelen baristalara eğitim vermek ve onlara kahve çeşitleri hakkında bilgi vermek de baristaların yaptığı şeyler arasındadır.
Bazı kafeler, kendi imza içeceklerine sahiptir ve bu içeceklerin geliştirilmesi, yeni baristalara tariflerinin öğretilmesi gibi işler de baristanın sorumluluklarındandır. Baristalar, bazı durumlarda stok kontrolü ve eksik malzemelerin siparişi gibi çeşitli görevleri de yerine getirebilir.
Baristalar Hangi Ekipmanları Kullanır?
Baristalar, kahve hazırlamak için pek çok farklı ekipmanı kullanabilir. En yaygın barista ekipmanları arasında şunlar bulunur:
- Espresso kahve yapmaya yardımcı olan espresso makineleri
- Kahve öğütmek için bir öğütücü
- Süt köpürtmeye yarayan makineler ve aparatlar
- V60, AeroPress, French Press, Chemex ya da moka pot gibi çeşitli demleme araçları
- Paslanmaz çelik süzgeçler
- Kahve makineleri,
- Tamperlar
- Termometreler
- Ölçü kapları
- Hassas tartı
- Bardaklar ve çeşitli servis ekipmanları
- Kahve saklama kapları
Bunlara ek olarak baristalar çeşitli sos ve şurupları da kahve tariflerinin yapımında kullanabilir. Dolayısıyla bu soslar ve şuruplar da barista ekipmanları arasında sayılabilir.
Elbette, her kahve dükkanının farklı ihtiyaçları olabileceği için baristaların kullandığı ekipmanlar da değişiklik gösterebilir.
Barista Nasıl Olunur?
Son zamanlarda en çok merak edilen sorulardan birisi de “Nasıl barista olunur?” sorusudur.
Barista olmak isteyen kişilerden çoğunlukla ortaokul ya da lise düzeyinde eğitim beklenir. Fakat bu eğitim seviyesi çoğu zaman şart değildir ve pek çok işveren bu kriteri göz ardı edebilir.
Her ne kadar barista olmak için resmi bir eğitim bulunmasa da baristalık eğitimi veren kurumlardan eğitim ve sertifika almak kişiyi işe alım sürecinde bir adım öne geçirebilir. Barista olmak için alınan eğitim, çoğu zaman iki ila üç ay kadar sürer; kahve yapımı ve mutfak sanatları üzerinde uzmanlaşmak isteyen kişiler, gereken durumlarda daha uzun bir eğitim sürecinden de geçebilir.