Koleksiyon: Kahve Çeşitleri

Kahve Çeşitleri

Türkiye, zengin mutfağı ve eşsiz yemek kültürü ile dünyanın en renkli kültürlerinden birine ev sahipliği yapar. Coğrafyamızda yüzyıllardan beri varlığını sürdüren kahve kültürü, farklı kahve çeşitleri ve içerikleri ile tanımlanabilir. Genelde Türk kahvesi deyip geçtiğimiz sert kahve çeşitleri, aslında hem pişirme hem de aroma açısından farklılık gösterir.

Kahve çeşitleri Türk ve Osmanlı mutfak kültüründe önemli yere sahip olmuştur. Kahve; Arabistan yarımadasında 7. yüzyıldan beri yaygın bir şekilde tüketilse de kahve çeşitleri Türk ve Osmanlı topraklarına 16. yüzyılda gelmiştir. Özgün bir demleme ve pişirme yöntemine sahip olan sert kahve çeşitleri Türk halkının damak zevkine hitap etmiş, kahvehanelerin açılmasıyla birlikte kahve Türk yaşam tarzında önemli bir yere sahip olmuştur. İnsanların oturup rahatlıkla sosyalleşebildiği, güncel konulardan konuşup arkadaşlarıyla zaman geçirebildiği kahvehaneler, çok amaçlı bir alana dönüşmüştür. Hatta, dönemin Osmanlı ahalisi kahveyi o kadar sevmiştir ki zamanlarının çoğunu bu işletmelerde geçirmeye başlamıştır. Bunun sonucunda, bazı Osmanlı sultanları çeşitli gerekçelerle kahvehaneleri yasaklamayı denemiştir. Elbette, bu yasaklar başarılı olamamış, insanlar kahve içmenin bir yolunu öyle ya da böyle bulmuştur. 19 ve 20. yüzyıllarda ise kahve tüketimi iyice artmış, üstelik Anadolu’nun özgün kahve pişirme yöntemi Türk kahvesi adıyla dünyanın dört bir yanına yayılmıştır.

Günümüzde de kahve çeşitleri Türk halkının en çok tükettiği içeceklerin başında gelmektedir. Araştırmalara göre Türkiye’de kahve çeşitleri arasından en çok tüketileni %70’lik bir oran ile Türk kahvesidir. Bunun yanında, Türkiye’de her 10 kişiden biri gün içerisinde 5 bardaktan fazla, her 10 kişiden 8’i ise günde en az bir bardak kahve içmektedir. Bu rakamlara baktığımızda Türkiye’nin en çok kahve tüketen ülkeler arasında yer alması şaşırtıcı değildir.

Kahvenin Gizemli Özellikleri! Her Çeşidin Arkasındaki Eşsiz Hikaye

Kahve, zengin tarihi ile tüm yiyecek ve içeceklerden ayrılır. İşte en bilinen kahve çeşitleri ve eşsiz hikayeleri:

Türk Kahvesi

Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan Türk kahvesi, en bilinen sert kahve çeşitleri arasında yer alır. 2013 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak tescillenen Türk kahvesi, espressodan sonra dünyada en çok tüketilen kahve çeşitleri arasındadır. Diğer kahve türlerine göre daha koyu ve aromatik olması bu kahvenin genel özelliğidir.

Türk kahvesinin ülkemize gelişi aslında ilginç bir tarihe sahiptir. 16. yüzyılın sonlarında Mısır’a giden Osmanlı sadrazamı Özdemiroğlu Osman Paşa, burada içtiği kahvenin lezzetine hayran kalıp kahveyi İstanbul’a getirmiştir. Böylece kahve, yeni bir hazırlama yöntemi ile cezvelerde pişirilerek bugünkü Türk kahvesi halini almıştır.

Espresso

Türk kahvesine kıyasla daha modern bir icat olan espresso, yaklaşık 100 yıl kadar önce İtalya’da ortaya çıkmıştır. Luigi Bezzera isimli bir İtalyan mucit, buhar basıncından faydalanarak yeni bir kahve pişirme yöntemi geliştirmiştir. Bu yöntem sayesinde bir fincan kahve hazırlamak oldukça kolay bir hale gelmiştir. Zaten espresso adı da “basılmış kahve” anlamına gelen “caffé espresso” sözcüğünün kısaltılmış halidir.

Filtre Kahve

Türk ve İtalyan kahvelerinden sonra en popüler kahve çeşidi filtre kahvedir. Kökeni Hindistan’a dayanan filtre kahve, özellikle 20. yüzyılın ortalarında popülerlik yakalamıştır. Türkiye’de kahve çeşitleri halihazırda bol olduğu için filtre kahvenin ülkemizde yaygınlaşması biraz daha zaman almıştır.

Taze kahve çekirdeği çeşitleri ile üretilen filtre kahve, yumuşak içimi ve aromatik tadı nedeniyle tercih edilir. Kahvenin karışımında kullanılan farklı çekirdekler nedeniyle birbirinden farklı filtre kahve çeşitleri ve içerikleri de söz konusudur.

Yüzlerce Yıllık Türk Kahve Kültürünün Zenginliği

Yüzlerce yıllık Türk kahve kültüründe farklı kahve çeşitleri ve özellikleri yer alır. Ülkemizin her yöresinin kendine özgü kahve ekipmanları, pişirme biçimi ve yöntemi vardır. Bunlardan en çok bilinenleri şu şekildedir:

  • Süvari kahvesi: Ege bölgesine özgü olan bu kahve biçimi, sunumuyla ön plana çıkar. İnce belli çay bardağında ikram edilen bu kahvenin köpüğü, diğer Türk kahvesi çeşitlerine kıyasla daha azdır.
  • Menengiç kahvesi: Türkiye’de kahve çeşitleri dendiğinde akla ilk gelen kahveler arasında Menengiç kahvesi vardır. Menengiç ağacından üretilen bu kahve çeşidinde gerçek kahve çekirdeği kullanılmaz.
  • Kül kahvesi: Kül kahvesi, pişirme biçimi dışından geleneksel Türk kahvesinden çok da farklı değildir. Bu kahve, cezvenin mangalda ya da köz üzerinde ısıtılması ile elde edilir.
  • Cilveli kahve: Türkiye’de kahve çeşitleri dendiğinde farklı sunumuyla dikkat çeken cilveli kahve, bol köpüklü Türk kahvesinden yapılır. Çifte kavrulmuş, dövülmüş badem ve çeşitli baharatlar ile süslenen kahve genellikle kız istemelerde ya da özel günlerde ikram edilir.
  • Mırra: Adana, Şanlıurfa ve Mardin illerimizde tüketilen mırra, Arap kahvesi olarak da bilinir. Birkaç kez demlenerek yapılan bu kahve, oldukça sert bir tada ve yoğun bir kıvama sahiptir.
  • Dibek kahvesi: Türkiye’de kahve çeşitleri arasından en çok tüketilenlerden birisi de dibek kahvesidir. Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin taş ya da tahta dibekte dövülmesiyle yapılan bu kahve çeşidi, ince yapısıyla ön plana çıkar.

Kahve Çeşitleri ve İçerikleriyle Keşfedin! Her Bardağın Hikayesi

Kahve çeşitleri ve içerikleri, kahveden alınan tadı ve aromayı önemli ölçüde etkiler. En popüler kahve çeşitleri ve özellikleri, kullanılan çekirdeğe göre şu şekilde sıralanabilir:

  • Arabica: Kahve çekirdeği çeşitleri arasından en çok tercih edileni Arabica’dır. Dünyadaki kahve tüketiminin yaklaşık %60’ını Arabica çekirdekten üretilen kahveler oluşturur. Genel olarak daha acı ve sert bir tada sahip olan Arabica gerek filtre kahve gerek Türk kahvesi yaparken tercih edilen çekirdek türüdür.
  • Robusta: Robusta kahve çekirdeği çeşitleri, Arabica’dan sonra en yaygın tüketilen çekirdeklerdir. Özellikle kahve karışımlarında ve filtre kahvelerde tercih edilen Robusta, Türk kahvesi yapımında da kullanılabilir. Robusta kahve çeşitleri ve özellikleri, Arabica’ya kıyasla daha kısıtlıdır. Zira, Robusta’nın kendine özgü tadı ve aroması, Arabica’nın sunduğu tat çeşitliliğini sunmaz.
  • Single Origin: Robusta kahve çekirdeği çeşitleri, üretildiği bölgenin ve coğrafyanın karakteristik özelliklerini taşımasıyla öne çıkar. Bu kahve çeşitleri ve özellikleri kendi içlerinde büyük farklılıklar gösterebilir.

Dozzee Coffee, her damak zevkine özel kahve çekirdeği çeşitleri ile kahve severlere eşsiz fırsatlar sunar. Hem bireysel hem de toptan kahve çekirdeği siparişi fırsatları ile kahvenin benzersiz dünyasında yolculuğa çıkabilirsiniz.