Kahve Makineleri İçin Kahve Çekirdeği Önerileri Nelerdir?

Kahve Makineleri İçin Kahve Çekirdeği Önerileri Nelerdir?

Eğer kahve makineniz için kahve çekirdeği öneri ve tavsiyeleri arıyorsanız, doğru yerdesiniz! Bu içeriğimizde, farklı kahve çekirdekleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

Farklı Kahve Çekirdeği Çeşitleri Nelerdir?

Toptan kahve çekirdeği önerileri arayan kişiler, farklı kahve çeşitleri ile karşılaşır. Zira, yetiştiği yere ve köküne göre birden fazla kahveden söz etmek mümkündür. Fakat en yaygın tüketilen dört kahve çekirdeği çeşitleri Arabica, Robusta, Liberica ve Excelsa kahveleridir.

Bu kahve çekirdeklerinin genel özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Arabica: Yaygın bir şekilde tüketilen Arabica kahve çekirdeği, dünyadaki kahve üretiminin yaklaşık %60’ını oluşturur. Kullanımı asırlar önceye dayanan Arabica kahve, modern kahve kültürünün doğmasında büyük öneme sahiptir. Her ne kadar kökleri Güney Arabistan’a dayansa da Arabica kahvenin günümüzde en çok yetiştiği yerler Latin Amerika, Orta ve Doğu Afrika, Hindistan ve Endonezya’dır. Çekirdek kahve önerisi arayan kişiler, kahve maceralarına Arabica çekirdekleri ile başlayabilirler.
  • Robusta: Kökeni Sahra Altı Afrika’ya dayanan Robusta kahve, dünyanın en çok tüketilen ikinci kahve çeşididir. Bakımı Arabica kahveye kıyasla daha kolay olan ve yetiştirmesi de görece zahmetsiz olan Robusta, dünyadaki kahve üretiminin yaklaşık %43’ünü oluşturur. Robusta’nın en yoğun üretildiği yer Vietnam’dır; ayrıca, Hindistan, Brezilya ve çeşitli Afrika ülkeleri de Robusta üretiminde ciddi pay sahibidir. Arabica’ya kıyasla daha aromatik bir kahve çekirdeği önerisi isteyen kişiler, Robusta kahve çeşitlerine göz atabilir.
  • Liberica: Kökeni Afrika’nın Liberya, Angola ve Uganda ülkelerine dayanan Liberica; nadir bir kahve çekirdeği çeşididir. Modern kahve üretiminin %1,5’ini oluşturan Liberica, en çok Filipinler’de üretilmektedir. Endonezya, Malezya ve Kolombiya’da da ciddi bir Liberica üretimi söz konusudur. Daha nadir bir kahve çeşidi olmasından ötürü fiyatı oldukça yüksektir.
  • Excelsa: Excelsa kahve, esasında Liberica kahve çekirdeklerinin Asya’da yetişen çeşidine verilen isimdir. Özellikle Vietnam ve Filipinler’de yetişen Liberica varyetesi, Excelsa adıyla satılır. İki kahve çeşidi arasında şekil ve aroma olarak çeşitli farklılıklar söz konusu olduğundan, bazı kaynaklarda Excelsa, Liberica’dan bağımsız bir tür olarak sınıflandırılır.

Filtre Kahve İçin Hangi Kahve Çekirdeği Kullanılır?

Filtre kahve yapımı için kahve çekirdeği önerileri istiyorsanız, cevabın beklediğiniz kadar basit olmadığını öğrenince şaşırabilirsiniz. Zira, tüm çekirdekler filtre kahve yapımında kullanılabilir. Filtre kahve yapımında kullandığınız çekirdeği kendi zevk ve alışkanlıklarınıza göre seçmeniz yeterlidir.

Örneğin, Kolombiya’dan gelen Arabica çekirdekleri, çoğunlukla çikolata ve karamel aromasına sahiptir. Single Origin kahveler ise yetiştirildikleri bölgenin aromasını taşır. Robusta kahveler daha hafif aromalı olup karışım kahveler için idealdir. Liberica ve Excelsa kahve çekirdekleri nadir olmalarıyla birlikte geldikleri coğrafyanın genel özelliklerini, otantik aromalarını taşır.

Bu sebeple, size en uygun aromayı ve yoğunluğu seçmeli, hangi kahve çekirdeğini kullanacağınıza buna göre karar vermelisiniz.

Kahve Makineleri İçin Doğru Kahve Çekirdeği Hangisidir?

Kahve makinesi ile dilediğiniz kahve çekirdeğini kullanabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz üzere, kahve çekirdeği seçerken dikkat etmeniz gereken tek şey çekirdeğin öğütme biçimidir. Çoğu kahve makinesi, orta üstü kalınlıkta öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanır.

Demleme Yöntemine Göre Kahve Çekirdeği Öğütme

Eğer kahvenizi farklı kahve ekipmanlar ile demlemeyi düşünüyorsanız, seçtiğiniz kahve çekirdeğini ekipmanınıza uygun bir şekilde öğüttüğünüzden emin olmalısınız. Yanlış öğütülmüş bir kahve, gerçek bir kahve keyfi yaşamanızın önüne geçer.

Aşağıda, farklı kahve öğütme biçimlerini ve demleme yöntemlerini görebilirsiniz:

  • Ekstra iri: Kahve çekirdeği parçalarının genelde 1,5 mm boyutunda olduğu bu öğütme biçimi, Cold Brew demleme yöntemi için idealdir.
  • İri: 1 mm boyutunda öğütülmüş kahve çekirdekleri, iri öğütülmüş sayılır. Genellikle filtre kahve yapımında iri öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanılır. Çoğu kahve makinesi için de bu kalınlıkta öğütülmüş kahveler tercih edilir.
  • Orta: 0,75 mm boyutunda öğütülen kahve çekirdekleri, orta boyutta kabul edilir ve Pour Over yöntemi için idealdir. Ayrıca, Hario V60 ve Chemex gibi yöntemlerde de orta öğütülmüş çekirdekler kullanılır.
  • Orta ince: 0,5 mm boyutunda olan orta ince kahve çekirdekleri, Moka Pot ile demleme yönteminde tercih edilir.
  • İnce: 0,3 mm boyutunda ince öğütülmüş kahve çekirdekleri de Moka Pot ile kullanılabilir. Bu boyutta öğütülen kahve çekirdekleri, yumuşak içimli bir espresso yapmak için kullanılır.
  • Çok ince: Un ya da pudra şekeri kıvamında olan çok ince öğütülmüş kahve çekirdekleri; 0,1 mm civarında olup toz haldedir. Bu incelikte öğütülen kahve çekirdekleri genelde Türk kahvesi yapımında kullanılır.

Eğer öğütme ile uğraşmak istemiyorsanız, Dozze Coffee olarak dilediğiniz kahveyi istediğiniz öğütme şekliyle hazırlayıp adresinize göndermeye hazırız!

Bloga dön