Evde Profesyonel Tadında Filtre Kahve Yapmanın İpuçları

Evde Profesyonel Tadında Filtre Kahve Yapmanın İpuçları

Lezzetli bir kupa filtre kahveye kim hayır diyebilir ki? Soğuk demlemesi ile yaz aylarında, sıcaklığı ile ise kış aylarında tüketilebilen filtre kahve; doğru yapıldığı takdirde içilebilecek en iyi içecekler arasında yer alır.

Filtre kahve, zengin aromaları ve yumuşak içimi ile ön plana çıkar. Arabica, Robusta ve Single Origin gibi farklı kahve çekirdeklerinin öğütülmesi sonucunda elde edilen filtre kahve karışımları; profesyonel ellerde nefes kesici bir lezzete dönüşebilir. Bu nedenle, yeni nesil kahvecilerin menüsünde genelde en başta yer alan kahve çeşidi de filtre kahvedir. Elbette, bunda filtre kahvenin kolay bir şekilde elde edilebilmesi de önemli rol oynar.

Peki, evde profesyonel tadında filtre kahve nasıl yapılır? Gelin bu içerikte mükemmel filtre kahveyi yapmanıza yarayacak ipuçlarına göz atalım.

Filtre Kahve Yaparken Bilmeniz Gerekenler

Kahve Çekiminin Önemini Unutmayın

Filtre kahvenizin taze ve kaliteli olması, aromaların kendini göstermesi için elzemdir. Fakat, öğütülmemiş kahve çekirdeği satın alan kişilerin kahveyi doğru boyutta ve ölçüde öğütmeye özen göstermesi gerekir. Çok ince öğütülen çekirdekler; filtrelerden geçip kahvenin içine karışabilir, daha acı bir tat verebilir. Bunun yanında, fazla kalın öğütülen kahvelerin tat profili zayıf olabilir. 

Bu sebeple, kahve çekerken her zaman kullandığınız kahve demleme yöntemini ve kendi damak zevkinizi dikkate almalısınız. Filtre kahve için çekirdekleri orta seviyede öğütmeniz çoğunlukla yeterli olur. Fakat farklı demleme yöntemleri daha ince ya da kalın çekim kahve gerektirebilir. Aşağıda, öğütme büyüklüklerinin inceden kalına doğru sıralanışını bulabilirsiniz:

  1. Moka Pot ve AeroPress
  2. V60 ve Chemex
  3. Filtre kahve makinesi
  4. Metal filtre
  5. Filtre kahve makinesi (delikli filtre)
  6. French Press

Elbette, bütün bu detaylarla uğraşmak istemiyorsanız, Dozzee Coffee sayesinde kullandığınız demleme yöntemine uygun kahve karışımını hazır çekilmiş halde satın alabilirsiniz. İstediğiniz miktarda ve incelikte öğütülmüş filtre kahve karışımları sayesinde eşsiz bir kahve yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Temiz Su Kullanmaya Özen Gösterin

Filtre kahve yaparken aradığınız tadı yakalamanızı sağlayacak bir diğer unsur da doğru su kullanımıdır. Kahve büyük ölçüde sudan oluştuğu için kullandığınız suyun temiz, taze ve kireçsiz olmasına özen gösterin. Çeşme suyu kullanmak yerine arıtma su tercih ederek daha lezzetli bir kahve yapabilirsiniz.

Kahve Kavurma Derecelerine Dikkat Edin

Kahvenin demleme zamanı da aromasının çıkmasında önemli rol oynar. Aşağıda, farklı demleme yöntemleri ile ideal demleme süresini görebilirsiniz:

  • Elde damlama yöntemi ile yapılan kahvelerin 3 ila 4 dakika demlenmesi yeterlidir,
  • AeroPress ile demlenen kahveler 1,5 dakikada hazır hale gelir,
  • Filtre kahve makinesi ile yapılan kahvelerin yaklaşık 4 ila 5 dakika dinlenmesi idealdir,
  • Epey hızlı bir yöntem olan espresso makinesi yalnızca 30 saniye içerisinde kahveyi hazır der,
  • Chemex yöntemi ile demlenen kahvelerin demlenme süresi 4 ila 5 dakikadır,
  • French Press için demlenme süresi yaklaşık 4 dakikadır,
  • Cold Brew kahve en az 12 saat dinlenmelidir; ideal dinlenme süresi ise 16 ila 24 saat arasındadır.

Doğru Filtreyi Seçin

Filtre kahve yaparken doğru filtreyi seçmek de önemli bir adımdır. Kağıt filtreler, metal filtrelere kıyasla daha temiz bir kahve sunar. En küçük parçacıkları bile filtreleyen kağıt filtreler sayesinde temiz ve berrak bir kahve elde edebilirsiniz. Fakat bu filtrelerde kullanılan kağıt, kahvenin tadını emerek aromaların kaybolmasına neden olabilir. Metal filtreler ise daha pratik ve sürdürülebilir bir seçim olarak ön plana çıkar.

Su Sıcaklığını Ayarlayın

Filtre kahveyi aşırı sıcak suyla yapmamaya özen gösterin. Zira, kaynar su kahve çekirdeklerine temas ettiğinde kahve kavrularak daha acımsı bir tat verir. Bu sebeple, su sıcaklığını dikkatli bir şekilde ayarlamalı, aşırı sıcak su kullanmaktan kaçınmalısınız. İdeal kahveyi demlemek için suyunuzun sıcaklığını 90 derece ile 96 derece arasında tutmanız yeterlidir. 

Kahve Makinenizi Düzenli Temizleyin

Herkesin atladığı ancak filtre kahve hazırlarken önem arz eden bir diğer konu da kahve makinenizin temizliğidir. Önceden yaptığınız kahvelerin aromasının yeni kahvenize karışmasını istemiyorsanız, kahve makinenizi ve kahve ekipmanlarını düzenli temizlemeye özen göstermelisiniz. Bunun yanında, filtre gerektiren demleme yöntemleri ve ekipmanlar için düzenli olarak yeni filtreler almanız gerekir.

Bloga dön