Espresso Nedir? Nasıl Yapılır? Evde En Kolay Espresso Tarifi

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır? Evde En Kolay Espresso Tarifi

Günümüzün en çok tercih edilen kahve çeşidi espresso, çeşitli kahve tariflerinin başlıca malzemeleri arasındadır. Bu eşsiz kahveyi evde yapmak isteyen pek çok kişi, “espresso nedir nasıl yapılır?” sorusuna bir yanıt arar. Eğer siz de bu soruların yanıtını arıyorsanız, içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Espresso Nedir?

“Espresso kahve nedir?” sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Espresso, günümüzün en popüler kahve çeşitleri arasındadır. İnce çekilmiş kahve çekirdeklerinin yüksek basınçla demlenmesiyle ortaya çıkar.

İtalyan ve Fransız kahvecilerin çabaları ile ortaya çıkan espresso kahve, özel espresso kahve makineleri ile yapılır. Küçük espresso shot bardaklarında sunulan espresso, 60 mililitresinde yaklaşık olarak 212 miligram kafein içerir.

Çoğu kahve tarifinin temelinde espresso bulunur. Yeni nesil bir kahveciye girdiğiniz zaman karşılaştığınız kahve seçeneklerinin büyük bir kısmı espresso ile yapılır. Bu da espresso kahvenin kafe kültüründe ciddi bir yer edinmesini sağlar.

Espresso Ne Zaman Bulunmuştur?

Louis Bernard Rabaut isimli bir Fransız mucidin 1822 yılında icat ettiği kahve makinesi, günümüzde yapılan çoğu kahve türünün ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Bu ilkel kahve makinesi, günümüzdeki kahve makinelerine kıyasla çok daha basitti ve çoğunlukla manueldi.

Günümüzdeki espresso kahve makinelerinin ilk örneği ise 1855 yılında, bir başka Fransız mucit olan Edouard Loysel de Santais tarafından yapıldı. Elbette, bu makine de günümüzdeki espresso makinelerinden farklıydı; kahveyi basınçla demlemiyor, küçük bir pota aktarıp orada demliyordu.

1800’lü yılların ikinci yarısında, çok sayıda Fransız ve İngiliz mucit, buhar gücü kullanan kahve makineleri yapmaya başladı. Angelo Moriondo tarafından 1884 yılında yapılan buharlı demleme makinesi ise İtalya’da yapılan ilk kahve makineleri arasındaydı. 1901 yılında, Luigi Bezzera, Mariondo’nun makinesini geliştirerek kendi kahve makinesi çeşitlerini ortaya koydu.

Bezzera’nın patentini 1902 yılında aldığı kahve makinesi, bilinen ilk espresso makinesiydi. Bu makinenin patentini 1903 yılında alan Desiderio Pavoni, makinenin seri üretimini gerçekleştirerek İtalyan espresso kültürünün doğuşuna zemin hazırladı.

Oldukça kısa bir sürede, espresso temelli yeni kahve çeşitleri ortaya çıkmaya başladı. Cappuccino, dünya genelinde kısa sürede popülerlik yakaladı. ABD’de ise çeşitli şuruplar ile tatlandırılmış latte türleri tercih edilmeye başladı. 1950’lerde, İngiliz gençleri arasında espressonun popülerliği ciddi bir yükseliş gösterdi. Özellikle İtalyan göçmenlerin yerleştiği bölgelerde özgün bir kahve kültürü ortaya çıktı.

Espresso Evde Nasıl Yapılır?

Espresso ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de doğru espresso kahve tarifi ve yapımıdır.

Espresso tarifleri genellikle birbirine benzediği için büyük bir tarif çeşitliliğinden bahsedemeyiz. Evde espresso yapmak için espresso makinesi, French Press, AeroPress ya da Moka Pot kullanabilirsiniz.

Espresso Makinesi ile Espresso Yapımı

Espresso nasıl yapılır tarifi arayanların uygulayabileceği en basit tarif budur. Espresso makinesi, kolay kullanımı ve hızlı demleme süresi ile oldukça kısa bir sürede espresso yapmanızı mümkün kılar.

Tek yapmanız gereken şey, bir fincan espresso için 8 gram çekilmiş espresso kahvesi hazırlamaktır. Bu kahveyi, espresso makinesinin kaşık adı verilen haznesine sıkıştırma aparatı yardımıyla koyup makineyi hazır hale getirmek yeterlidir. Makineyi çalıştırdıktan saniyeler sonra espresso kahvesi hazır hale gelir.

French Press ile Espresso Yapımı

Adım adım French Press ile espresso hazırlanışı şu şekildedir:

  1. Öncelikle kalın çekilmiş çekirdekler cam hazneye yerleştirilir,
  2. Çekirdeği nemlendirecek kadar su dökülür,
  3. Yaklaşık 30 saniye dinlenmeye bırakılır,
  4. Dairesel hareketler ile daha fazla su eklenir,
  5. Kahve 4 dakika dinlenmeye bırakılır,
  6. Süre dolduktan sonra üstteki filtre kolu aşağı doğru bastırılır,
  7. Kahve önceden ısıtılmış fincana servis edilir.

AeroPress ile Espresso Yapımı

AeroPress, French Press yöntemine kıyasla daha yoğun bir kahve yapmanıza olanak tanır. Aşağıdaki adımları izleyerek espressonuzu hazırlayabilirsiniz:

  1. Öncelikle kahve çekirdeklerinizi AeroPress’e uygun biçimde öğütün,
  2. Kahve-su oranı 1:15 olacak şekilde su hazırlayın,
  3. Suyunuzu 85-90°C aralığında ısıtın,
  4. Filtre kağıdını filtre başlığına oturtun ve biraz sıcak su dökerek kağıdı ıslatın,
  5. Döktüğünüz sıcak suyu boşaltın,
  6. Kahve çekirdeklerinizi filtreye dökün ve filtreyi hafifçe sallayarak kahvenin düz bir tabaka oluşturmasını sağlayın,
  7. Kalan suyu dairesel hareketler ile ekleyerek kahvenizi demleyin,
  8. Yaklaşık 10 saniye kadar kahvenizi karıştırın,
  9. İtici parçayı yerleştirip yavaşça bastırmaya başlayın,
  10. Espressonuz hazır!

Moka Pot ile Espresso Yapımı

Halihazırda espressoya yakın bir kahve yapmayı sağlayan Moka Pot, espresso yapımında da rahatlıkla kullanılabilir. Moka Pot ile espresso yapımı için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir:

  1. 7-8 gram kahve için 30 ml su hazırlayın,
  2. Suyunuzu ısıtıp Moka Pot’un alt haznesine yerleştirin,
  3. Metal filtreyi su haznesinin üzerine yerleştirin,
  4. Filtreye kahvenizi yerleştirin,
  5. Üst kısmı sıkıca kapatın,
  6. Moka Pot’u ocağın üzerine koyup orta ateşte 2-3 dakika demleyin,
  7. Üst bölüm espresso ile dolduğunda kahvenizi servis edebilirsiniz.
Bloga dön