Koleksiyon: Espresso kahve

Espresso Kahve

Espresso, kahve tutkunları için basit bir kahveden fazlasıdır. Çoğu kişi için günlük bir ritüel haline gelmiş olan espresso, en yaygın tüketilen kahve çeşitlerindendir. Sıcak suyun, yüksek basınçla, toz kahveden geçirilmesi yoluyla yapılan espresso kahve; Latte, Cappucino, Flat White ya da Mocha gibi çok sevilen içeceklerin ana maddesidir.

Rahatlatıcı Lezzetiyle Öne Çıkan Espresso Çeşitleri

Espresso kahve, rahatlatıcı lezzeti ve sert aroması ile öne çıkar. Çoğu yeni nesil kahve tarifinin yapımında kullanılan espresso, en popüler kahve türlerindendir. Peki, espresso kahve nedir?

İnce öğütülmüş espresso çekirdek kahve ile yapılan kahveye espresso kahve denir. 1900’lü yıllarda İtalya’da keşfedilmiş olan espresso, yüksek kafein miktarı ve belirgin gövdesi ile en sert kahveler arasındadır. Bu sebeple, espresso çoğunlukla tek başına tüketilmez, süt ve çeşitli şuruplar ile birleştirilerek farklı kahve tariflerinin yapımında kullanılır.

Dozzee Coffee’nin sunduğu espresso çekirdek kahve, üç farklı Arabica çekirdekten oluşur. Hazırlanmasında iki farklı kavurma tekniğinden faydalanılan Dozzee Coffee espresso kahve, gövdeli olduğu kadar dengeli bir tat profiline sahiptir.

Espresso Kahve Fiyatları

“Espresso kahve nedir?” sorusunu yanıtladığımıza göre espresso kahve fiyatları hakkında birkaç şey söyleyebiliriz.

Espresso kahvenin aroması ve lezzeti tamamen kullanılan çekirdeğin kalitesine bağlıdır. Dolayısıyla espresso kahve fiyatları kaliteye bağlı olarak değişiklik gösterir. Uygun fiyatlı olduğu kadar kaliteli bir kahve bulmak da bu sebeple elzemdir.

Sunduğu eşsiz kahve çekirdekleri ile kahve severlerin favorisi olan Dozzee Coffee; kaliteli espresso çeşitlerini en uygun fiyattan sunar.

Espresso Kahve Çeşitleri

Söz konusu espresso olduğu zaman “Espresso kahve nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı sıklıkla merak edilir. Genellikle bir ya da iki shot espressonun süt ve soslar ile karıştırılmasıyla yapılan çeşitli espresso kahve tarifleri, birbirinden eşsiz tatlar keşfetmeye olanak tanır.

Latte

En yaygın tüketilen kahve çeşitlerinden biri olan Latte, 1980’li yıllarda ABD’de ortaya çıkıp günümüzün en popüler kahveleri arasında yerini almıştır.

Cappucino ile sıklıkla karıştırılan Latte, kıvamı ve lezzeti ile Cappucino’dan ayrılır. Latte, Cappucino’ya kıyasla daha hafif bir tada ve kremamsı bir dokuya sahiptir.

Café Latte yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  1. İster manüel ister makine yardımıyla lezzetli bir shot espresso hazırlanır,
  2. Yarım bardak taze süt, kahve makinesi ya da başka bir köpürtme ekipmanı ile güzelce ısıtılır,
  3. Süt, yoğun olmayacak şekilde, köpürtülür,
  4. Isıtlıp köpürtülen süt, espressonun üzerine dökülerek servis edilir.

Cappucino

Taze öğütülmüş çekirdek espresso kahve ile yapılan Cappucino, hafif içimi nedeniyle kahve severlerin favorilerindendir. Cappucino yapmak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  1. Öncelikle 1 shot espresso hazırlanır,
  2. Süt, bir pot içerisine konarak iyice köpürtülür –püf nokta, süt miktarını 1 birim kahveye 3 birim süt köpüğü gelecek şekilde ayarlamaktır,
  3. Espresso bir bardağa boşaltılır,
  4. Üzerine süt köpüğü eklenir,
  5. Tarçın ya da çikolata parçacıkları serpilerek cappucino süslenir.

Mocha

En iyi espresso kahve bazlı içecekler arasında yer alan Mocha, Latte’nin tatlandırılmış hali olarak düşünülebilir. 1980’li yıllarda ABD’de ortaya çıkan bu kahve tarifi, ciddi bir popülerliğe sahiptir.

Evde Mocha yapmak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  1. Bir moka pot ya da espresso makinesi ile yoğun kıvamlı, sert bir kahve yapılır,
  2. Elde edilen kahve bir bardağa alınır ve içine tatlandırıcı ilave edilir,
  3. Bir pota süt konulur ve süt köpürtücüsü yardımıyla köpürtülür,
  4. Isıtılan süt kahveye ilave edilir,
  5. Mocha’nın üzerine arzu edilen sos dökülür ve servise hazır hale getirilir.

Macchiato

Espressoya az miktarda süt ya da krema ekleyerek yapılan Macchiato, kahvenin sert aromasını seven ancak biraz daha yumuşak içimli kahveler tercih eden kişiler için birebirdir.

Macchiato kahve yapımı adım adım şu şekilde özetlenebilir:

  1. Az miktarda süt bir potta güzelce köpürtülür,
  2. Bir kahve makinesi yardımıyla single ya da double shot espresso yapılır,
  3. Eğer sütün üzerinde baloncuk kaldıysa potun tabanı sert bir yüzeye hafifçe vurularak baloncukların kaybolması sağlanır,
  4. Elde edilen süt köpüğü sütün üzerine eklenir – 30 ml espresso için genellikle 5 ila 10 ml köpük kullanılır.

Flat White

Son dönemlerde popülerlik yakalamış olan Flat White, buharda köpürtülen süt ile espressonun karışımından yapılır. Latte’ye oldukça benzeyen bu kahve çeşidi, süt miktarı ve yapımında kullanılan yöntemler ile farklılık gösterir. Kökeni Yeni Zelanda ya da Avustralya olan Flat White’ın 1980’lerde ortaya çıktığı tahmin edilir.

Flat White yapımında mikro köpüklü süt kullanılır ve süt ile kahvenin iyice karışması sağlanır. Sıkıştırma tekniğinden faydalanmak, istenilen yoğunlukta köpük elde etmeye olanak tanır.

Adım adım Flat White yapımı şu şekilde özetlenebilir:

  1. Kahve makinesi yardımıyla lezzetli bir shot espresso hazırlanır,
  2. Sütü hazırlamak için kullanılacak sistem fazla sudan arındırılır,
  3. Buhar çubuğu süt yüzeyinin hemen altına yerleştirilir ve buharlayıcı tam basınca çevrilir,
  4. Süt yüzeyinde buhar çubuğu ile oynanarak germe işlemi uygulanır,
  5. Sütün hacmi iyice arttığında köpük miktarını arttırmak için buhar çubuğu biraz daha daldırılır,
  6. Sütlük birkaç kez döndürülerek kadifemsi dokuda bir krema elde edilir,
  7. Espresso shot, Flat White bardağına eklenir,
  8. Süt, espressonun tam ortasına gelecek şekilde dökülür.

Sıkca Sorulan Sorular


Espresso Kahve Nedir?

Espresso kahve, 1900’lü yıllarda İtalya’da ortaya çıkmış olan bir kahve demleme biçimidir. Kaynar suyun oldukça ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinden geçirilmesiyle yapılan espresso, çoğunlukla özel espresso makineleri ile yapılır.

Yoğun ve sert kıvama sahip olması nedeniyle, espresso, genelde 30 ml’lik küçük bardaklarda servis edilir. Americano, Latte ya da Flat White gibi çeşitli tariflerin yapımında espresso kullanılır.

Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Espresso kahve yapmak için gerekenler yalnızca şunlardır:

  • 10 gram ince öğütülmüş kahve,
  • 30 mililitre su,

Espresso makinesi ile kahve yapmak için aşağıdaki adımları takip etmek yeterlidir:

  1. 10 gram kahve portafiltreye eklenir,
  2. Portafiltre espresso makinesine yerleştirilir,
  3. Makine çalıştırılır,
  4. 25 saniye demlenmeye bırakılır,
  5. Espresso servis edilir.

Espresso makinesi; 9 bar su basıncı, 85-94°C sıcaklık, 15-20 kilogram sıkıştırma basıncı ve 24-27 saniye akış süresi ile espressoyu hızlı bir şekilde hazırlar. Bu sebeple espresso yaparken su ve öğütülmüş kahve dışında ek bir malzeme gerekmez.

Filtre Kahve Makinesinde Espresso Yapılır Mı?

Filtre kahve makinelerinin en büyük avantajı her çeşit kahve çekirdeği ile çalışmalarıdır. Fakat, espresso kahve yapmanın püf noktası doğru basıncı uygulamaktır. Filtre kahve makineleri ise basınçla çalışmadığı için istenilen yoğun aromayı veremez.

Dolayısıyla, gerçek espresso lezzetini yakalamak için espresso makinesi kullanmak şarttır. Eğer espresso makinesi yoksa Moka pot ya da AeroPress gibi alternatif yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemler ile yapılan kahveler, aroma ve kıvam olarak espressoya oldukça yakındır.